Pensiunea Crăiasa Munților – Moeciu

Situatã într-un decor mirific, între masivele Bucegi si Piatra Craiului, complexul de vile Craiasa Muntilor a acumulat o experientã de peste 16 ani în serviciul celor dornici de liniste si frumos. Compus din cinci vile si un restaurant modern si primitor, acest complex ofera conditii optime turistilor veniti pentru odihna sau afaceri, indiferent de anotimpul ales.

În iunie 1990 lua fiinta Craiasa Muntilor sub forma unui mic bar, cu o capacitate de maxim 40 de persoane. Ideea era una noua pentru Bran-Moieciu si a avut un succes rapid pentru locuitorii din zona, chiar si din localitatile învecinate; vestea despre micul local se raspândea de la un om la altul, din aproape în aproape.

Prin grija aratata clientilor si datorita calitatii serviciilor practicate de proprietari s-a înfiripat ideea de personalizare a locului. „Noi am venit în întâmpinarea dorintelor tuturor clientilor”, povesteste dl. Olteanu. Astfel, în iarna anului 1991 la proprietarii Gârbacea si Olteanu ajungeau primii turisti straini, veniti pentru a servi o masa traditional – româneasca în zona Bran-Moieciu. „A fost vorba de noroc ca acest grup de turisti sa nu poata ajunge la Sirnea din cauza conditiilor climaterice si sa poposeasca la noi, la Moieciu, în cautarea unui loc placut de cazare si pentru o masa pur româneasca”, explica dl. Olteanu. Dupa sezonul din iarna lui 1991, care s-a dovedit a fi extrem de benefic în realizarea unei colaborari cu grupurile de turisti straini, a urmat apoi o perioada foarte fertila în 1992 si 1993, perioada în care numarul turistilor a început sa creasca aproape exponential, ajungându-se chiar si la o circulatie de 200-250 de turisti pe saptamâna.

În anul 1994 au fost introduse si serviciile de cazare, fiind date în folosinta primele patru camere pentru turisti.

Mica afacere de familie devenise deja un business de sine statator, începând si investitiile în constructia altor pensiuni pentru a mari capacitatea de cazare a turistilor. Anul 1995 a fost pentru familiile Gârbacea-Olteanu un moment de cotitura în ceea ce priveste tipul turistilor care veneau spre Moieciu-Bran. Numarul turistilor straini era în continua scadere, dar a fost exact momentul în care a început sa se dezvolte turismul intern, cererea din partea românilor fiind din ce în ce mai importanta ca pondere.

Investitiile facute în decursul anilor începeau deja sa dea o alta imagine Craiesei Muntilor sub aspect hotelier. În anul 1996 a început „Marea Demolare”, asa cum e ea denumita de proprietari, urmata evident, de reconstruirea pensiunilor cu un aspect modern, accentul fiind pus pe calitatea materialelor utilizate. Vechile locatii au fost extinse, marindu-se numarul de camere pentru cazare, iar restaurantul a venit în întâmpinarea cerintelor clientilor privind preparatele culinare de calitate. Astfel, a fost reconstruita din temelie Craiasa 2 si a fost inaugurata si Vila Lucica.

Dupa 2000, ponderea cea mai mare de investitii a fost îndreptata spre spatiul de alimentatie publica, motiv pentru care în 2002 au fost începute constructiile pentru un nou spatiu de restaurant, iar la sfârsitul anului 2004 a fost inaugurat noul restaurant – Craiasa Restaurant. Tot în aceeasi perioada de timp numarul turistilor straini (în special englezi) a început din nou sa creasca, au fost dezvoltate colaborari si cu Israelul, Olanda si Italia iar în 2005 a fost semnat un contract de trei ani de colaborare turistica cu firma „Grand Circle”, SUA.

Au aparut si alte cereri de servicii, personalizate: organizari sesiuni de team-building, training-uri, diverse evenimente ale firmelor, dar si aniversari, nunti având în vedere faptul ca Restaurantul se preteaza la astfel de actiuni speciale si mese festive. De curând a aparut ca o necesitate aparitia pensiunii Craiasa 3 – Vila Alina (inaugurata în 2006), aceasta acumulând toata experienta din trecut, din dorinta de a eficientiza serviciile catre clientii Craiasa. Sunt planificate începând cu anul 2007 modernizari la constructiile deja existente, iar ca planuri de viitor – se doreste realizarea unui teren de sport si o sala acoperita cu piscina/întretinere fizica.

„Din totdeauna întelegerea dintre familii a fost de baza…”, explica dl. Olteanu, „…numai asa s-a putut porni de la o mica afacere dintre doua familii (n.a. Gârbacea si Olteanu) si s-a ajuns la un adevarat complex agroturistic” cu sase puncte de cazare, 25 de angajati, accentul fiind pus pe calitatea serviciilor de cazare si alimentatie – meniu traditional românesc si al zonei Moieciu – Bran (brânza în coaja de brad, urda, telemea, cas afumat, lapte proaspat). În functie de anotimp, aici se organizeaza, spre delectarea turistilor, „turul satului”, cu sania sau cu cãruta, focuri de tabãrã dar si mese festive cu specific local.